Paraguaj: Kongres odvolal prezidenta Fernanda Luga v rekordne krátkom čase

23.06.2012 Celý región

Asunción 23. júna (TASR) - Paraguajský prezident Fernando Lugo prišiel v piatok o funkciu, keď za jeho odvolanie hlasovalo v hornej komore Kongresu 39 senátorov a iba štyria boli proti.

Zákonodarcovia obvinili vo štvrtok hlavu štátu z politickej zodpovednosti za tragickú bilanciu zrážok medzi farmármi a príslušníkmi bezpečnostných zložiek, ktoré si v uplynulom týždni vyžiadali 17 obetí.

Ľavicový prezident mal iba deň na prípravu svojej obhajoby pred členmi senátu, ktorých nepresvedčil. Funkcie prezidenta sa tak ujme doterajší viceprezident Federico Franco, ktorý by mal ešte dnes zložiť slávnostnú prísahu. Zastupuje Radikálnu autentickú liberálnu stranu (PLRA), ktorá bola súčasťou ľavicovej koalície v ostatných prezidentských voľbách.

Právni zástupcovia prezidenta Luga označili proces odvolávania za protiústavný. Niekdajší rímskokatolícky biskup Lugo, ktorý sa prezidentom latinskoamerickej krajiny stal pred štyrmi rokmi, pred odvolávaním vyhlásil, že z prezidentskej funkcie nemieni odstúpiť. Po hlasovaní však odvolanie prijal, no vyzval svojich stúpencov, aby proti nezákonnému postupu demonštrovali. "Demokracia v Paraguaji bola hlboko poškodená," povedal Lugo.

V súvislosti s odvolávaním paraguajského prezidenta zvolala vo Washingtone svoje mimoriadne zasadnutie Organizácia amerických štátov (OAŠ). Ministri zahraničných vecí tejto medzinárodnej organizácie, ktorí zasadali od štvrtka v Asuncióne, podľa agentúry DPA konštatovali, že proces odvolávania prezidenta môže viesť k medzinárodnej izolácii krajiny.

Vývoj v latinskoamerickej krajine zvýšil politické napätie a vystrašil obyvateľov hlavného mesta, ktorí pred očakávanými demonštráciami neposlali deti do škôl, pričom majitelia obchodov zatvárali svoje prevádzky.
 

Vyberte región